Tre tips för nattning av småbarn

För energifyllda barn som gärna vill trotsa sina föräldrar, förvandlas nattningen ofta till ett inferno som slutar med att du blir galen och din frustration går ut över barnet. Men det behöver inte vara så. Ta del av våra tips för att göra nattningen till en mysig, gemensam umgängesstund med dina små.

1. Skapa en kvällsrutin

Ett barn behöver trygghet och det gäller såväl i livet som vid godnattstunden. Gå inte direkt från livlig lekstund till ”nu-är-det-dags-att-sova-stund”. Tänk själv! Låt säga att du kommer från ett tungt träningspass och ska lägga dig ned direkt för att sova. Omöjligt och inte heller lämpligt, rent fysiskt! Låt barnet varva ned genom att dämpa belysningen i rummet, ta ett bad, lägg fram pyjamasen, barnets favoritsagobok eller en sov-app (ja, sådana finns) och lite god välling. Om barnet prompt vill leka innan läggdags, så gör leken till en stillsam akt så att barnet kommer i rätt sinnesstämning.

2. Tumma inte på klockslaget

Övertrötta barn sover inte för den sakens skull längre om morgnarna. Istället blir de övertrötta och får en störd dygnsrytm. De fungerar således inte som oss vuxna som kan sova längre nästkommande natt om vi sovit för lite natten innan. Det kan t.o.m. resultera i att barnet vaknar för tidigt och börjar grina vid 4-tiden på morgonen. Håll dig därför till rutinerna och kartlägg de förutbestämda klockslagen när John Blund ska träda in.

3. Lär känna ditt barn

Trots att barn är barn, så är det redan individer med olika behov. Vissa barn kan somna precis varsomhelst, medans andra måste ha tillgång till egen säng och gosedjur. Visst kan du till viss mån ändra på beteenden, men det viktigaste är ändå att lära känna ditt barn så att han/hon känner sig trygg.

Sammanfattning

För vissa kan nattningen gå som smort och för andra har man en känsla av hopplöshet när man som förälder prövat allt och fortfarande befinner sig i ett töcken varje dag. Om problemen kvarstår och ingenting fungerar, bör du vända dig till BVC (Barnavårdscentralen) för att utreda orsakerna.