Tips inför att ta hål i örat

Har du barn som vill ta hål i öronen eller funderar du själv på att ta hål? Sedan urminnes tider har kvinnor och män över hela världen prytt sina öron med vackra smycken. Att ta hål i öronen är ingenting som är farligt, men det är viktigt att man tänker efter noga och pratar med sitt barn om vad en håltagning innebär. Är man vuxen och vill ta hål i öronen behöver man själv se till att skapa sig kunskap om hur processen går till och vad som krävs för att hålen ska läka som de ska.

  • Är du säker på beslutet? – Det är viktigt att man själv eller barnet är införstådd med vad ett hål i örat betyder och hur det går till. Det är inte rätt att ljuga för barnet om processen, bara för att man själv gärna ser att barnet gör håltagningen.
  • Gå till rätt person – Idag kan man ta hål i öronen både på apoteket och i diverse frisörsalonger. Man kan även ta hål i öronen hos en legitimerad piercingstudio. Se till att den som ska utföra håltagningen har kunskap och erfarenhet och att hygienen sköts fläckfritt.
  • Följ alltid skötselråd – Ett hål i örat kan ses som en bagatell, men det är fortfarande ett ingrepp som går ut på att göra en skada i den egna huden. För att hålet ska kunna läka och för att man ska undvika infektioner och inflammationer är det viktigt att man alltid följer de skötselråd man får.

Enkelt och snabbt

Att ta hål i öronen är en process som oftast går mycket snabbt. Den som utför håltagningen markerar örat med en penna och använder sedan en handmaskin för att utföra håltagningen. Det är mycket viktigt att man låter barnet själv välja om hen vill ta hål i öronen eller inte, och att man går till en piercingstudio eller håltagare som har den kunskap och erfarenhet som krävs.