Att göra på påsklovet

Påsklovet är det enda av barnens lov som inträffar under olika tider. Det beror på att påsken flyttar på sig mellan åren. De olika kommunerna i landet väljer också att ha sitt påsklov antingen veckan innan eller veckan efter påskhelgen. Påsken innebär även en hel del ledighet för föräldrarna. Här kommer lite tips på vad ni kan göra under påsklovet.

  • Utlandssemester. Passa på att utnyttja denna vecka för att ge barnen lite kulturell stimulans. Påsken passar utmärkt för en resa till ett katolskt land som Italien eller Spanien. Upplev hur påsken firas i till exempel Rom eller Santiago de Compostela. Ett annat spännande påskresmål är självklart Israel. I landet där Jesus föddes och avrättades finns det massor av aktiviteter och fantastiska bibliska platser att ta del av under påsken.
  • Påskpyssla. Har du mindre barn passar påsklovet utmärkt till alla slags påskpyssel. Ni kan måla påskägg, pynta huset med påskris och göra små kycklingar. De minsta barnen tycker det är jätteroligt att klä ut sig till påskkärringar och sedan gå ut i grannskapet för att tigga godis. Försök att laga all den fina påskmaten tillsammans med barnen.
  • Hälsa på släkten. Passa på att hälsa på släkten. Under julen hälsar man på barnens mor- och farföräldrar, men man kanske inte hinner med alla. Ta chansen att hälsa på några fler nära familjemedlemmar under denna vecka. Idag är det så många som har bonusföräldrar, plastföräldrar och nya familjekonstellationer. Det är också ett sätt att samlas en extra gång under året allihop. Påsken liksom julen är en tid för gemenskap och sammankomster.

Påsken är en av våra viktigaste högtider i Sverige. Den är en riktig mathögtid och en viktig kristen högtid. Passa på att uppmärksamma detta tillsammans med dina barn. Är ni inte troende har ni ändå en extra ledig vecka att umgås eller resa tillsammans.

Publicerat i Lov